ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ

12 Μαΐου
Μονοήμερη Εκδρομή

Την Κυριακή 12 Μαΐου το Tsotras Travel μας ταξιδεύει στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στην ονομαστή Δημητσάνα και τη γραφική Βυτίνα, για μια μονοήμερη εκδρομή.

 

Η Δημητσάνα αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της Πελοποννήσου με λιθόστρωρα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά και ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα, ενώ σε απόσταση αναπνοής έχει το φαράγγι του Λούσιου και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο. Οι δύο αντικριστοί λόφοι του Κάστρου και της Αγίας Παρασκευής δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο, που συνδυάζεται με την ιστορικότητα του χωριού της ορεινής Αρκαδίας.

 

Στη Δημητσάνα βρίσκεται το σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, που σήμερα είναι εκκλησιαστικό μουσείο, το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, η Βιβλιοθήκη-Σχολή που χάρισε στην Επανάσταση του 1821 χιλιάδες βιβλία για την κατασκευή φυσιγγίων, όπως μαρτυρεί στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης, και το μοναδικό στην Ελλάδα υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Η Δημητσάνα είναι γνωστή για το μπαρούτι που προσέφερε στον Αγώνα, καθώς 14 μπαρουτόμυλοι λειτουργούσαν στις πηγές του Αϊ-Γιάννη.

 

Η Βυτίνα είναι ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι του Μαινάλου, χτισμένο σε υψόµετρο 1.033 µέτρα, στους πρόποδές του. Παλιά πέτρινα αρχοντικά µαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου, µε το περίφηµο µαύρο µάρµαρο της περιοχής να δεσπόζει, ενώ στην καρδιά του χωριού υπάρχει η ολοζώντανη κεντρική πλατεία, µε το µπρούτζινο άγαλµα του πρωτοπόρου Βυτιναίου µαθητή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα.

 

Από τα πιο ωραία σημεία του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο και η Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο Πολιούχος, καθώς και το πετρόκτιστο κτίριο του «Ελληνικού Σχολείου», της περίφηµης σχολής που ιδρύθηκε το 1782. Η πιο όμορφη εικόνα της Βυτίνας είναι όμως ο διάσημος «Δρόµος της Αγάπης», ένα ροµαντικό δεντροσκέπαστο από σφενδάµια και πλάτανους δροµάκι στην είσοδο του χωριού, που χαρίζει αξέχαστες συγκινήσεις ιδίως το φθινόπωρο και την άνοιξη.

 

Θα βρεθούμε στο σπήλαιο Κάψια που οι ειδικοί έχουν κατατάξει στον κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Βρίσκεται στην περιφέρεια κλειστής γεωλογικής λεκάνης του Μαντινειακού οροπεδίου και συνδέεται με το περίπλοκο σύστημα από φυσικές καταβόθρες. Σε αυτό το αστείρευτης ωραιότητας σπήλαιο βρέθηκαν οστά ανθρώπων και πήλινα καθημερινά σκεύη. Το σπήλαιο ερευνήθηκε πρώτη φορά από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ το 1887 στα πλαίσια των ανασκαφών του στη Μαντινεία.

 

Η Μονή Κερνίτσης κτίστηκε το 14ο αιώνα (1386), και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη πόλη, η οποία αρχικά κατοικήθηκε από Σλάβους. Το 1770 κατά την επανάσταση του Ορλώφ η Μονή πυρπολήθηκε από τους Αλβανούς, ενώ το 1825 λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τον στρατό του Ιμπραήμ και φονεύτηκαν 7 μοναχοί. Το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε πάλι τη μονή. Στο επάνω τμήμα του μοναστηριού βρίσκεται το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών, αριστούργημα τέχνης με το καλλιτεχνικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρησιμοποιείται ως εξομολογητήριο.

 

Σας περιμένουμε σε αυτή την υπέροχη ανοιξιάτικη εκδρομή στην όμορφη Αρκαδία!

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ
dimitsana1dimitsana2dimitsana3

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ

5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

7:00 πμ: Αναχώρηση από Θήβα. Πρώτη στάση για καφέ στα Μέγαρα (OLYMPUS PLAZA) και αναχώρηση για το χωριό Κάψια, ένα χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Μαίναλου. Εκεί θα επισκεφτούμε το σπήλαιο Κάψια ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας

 

Μετά την ξενάγηση στο σπήλαιο, αναχώρηση για το Μοναστήρι της Κερνίτσας. Είναι γυναικείο μοναστήρι, αφιερωμένο στο καθολικό του στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Μονή πήρε την ονομασία της από τη Μεσαιωνική πόλη, Κερνίτσα, που βρισκόταν Νοτιοδυτικά του Μοναστηριού στην οροσειρά του Αργυρόκαστρου, βορειοδυτικά της Βυτίνας. Το Μοναστήρι «ζει» για πολλούς αιώνες και θεωρείται το αρχαιότερο της Αρκαδίας και από τα παλιά της Ελλάδας

 

Αναχώρηση μετά το προσκύνημα για τη Δημητσάνα, μία από τις τυπικές κωμοπόλεις του Μοριά, χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο αντικριστούς λόφους, πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Λούσιου. Θα επισκεφθούμε το Σπίτι του μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού και τη βιβλιοθήκη που κατέχει κυρίαρχη θέση μεταξύ των αξιοθεάτων της Δημητσάνας

 

Αναχώρηση στη συνέχεια για τη Βυτίνα, πόλη η οποία φημίζεται για τα ξυλόγλυπτα αριστουργήματα που φιλοτεχνούν χρόνια τώρα οι κάτοικοί της. Φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα

 

Μετά το φαγητό αναχώρηση για Θήβα με ενδιάμεση στάση

Setra
bin8611_01bin8611_04bin8611_03

Setra

20€ κατ’ άτομο

Στην ανωτέρω τιμή περιλαμβάνονται:

 

– ΜΕΤΑΦΟΡΑ με λεωφορείο από Θήβα και επιστροφή

Δεν περιλαμβάνει ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

ή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2262026444 /2262027444

ΚΟΣΤΟΣ

20€ κατ’ άτομο

Στην ανωτέρω τιμή περιλαμβάνονται:

 

– ΜΕΤΑΦΟΡΑ με λεωφορείο από Θήβα και επιστροφή

Δεν περιλαμβάνει ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

ή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2262026444 /2262027444

ΚΟΣΤΟΣ

20€ κατ’ άτομο

Στην ανωτέρω τιμή περιλαμβάνονται:

 

– ΜΕΤΑΦΟΡΑ με λεωφορείο από Θήβα και επιστροφή

Δεν περιλαμβάνει ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

ή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2262026444 /2262027444

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 – 32200

+30 22620 26444

+30 22620 26333

info@tsotrastravel.gr

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 14 – 34100

+30 22210 82381

+30 22210 29889

kizikostours@otenet.gr

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
22620 26444

ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
22210 82381

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search